3 TIPS VOOR EEN STABIELE BLOEDSUIKERSPIEGEL

by admin
0 comment

Laatst kwam Berber bij me. Ze at maar liefst 12 x op een dag. ‘S ochtends een beschuitje met jam of hagelslag, een koekje, een appel, 2 boterhammen met kaas, een stukje chocolade, een cup a soup, een bakje kwark, avondeten, een bakje druiven, een koekje, een handje nootjes en nog een bakje vla. 

Toen ze bij me kwam had ze last van energiedips, wazig zicht, regelmatig last van duizelingen, cravings, stemmingswisselingen, zweetaanvallen en een hormonale disbalans. 

Niet zo gek als je alleen al naar haar voeding kijkt. Zodra je iets eet gaat je alvleesklier namelijk insuline (=suiker hormoon) produceren om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Aangezien suiker schadelijk is voor je cellen, is het van belang om dit zo snel mogelijk weg te werken. 

Dus, je eet iets. Je bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Je alvleesklier maakt als de sodemieter insuline aan waarna er weer een dip ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je inkakt en hunkert naar eten om meer energie te ervaren.

Wat kan je doen om een stabiele bloedsuikerspiegel te creĆ«ren. Hieronder deel ik een aantal tips met je. 

Tip 1
Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder je op de dag met iets suikerrijke begint, hoe meer last je van pieken en dipjes hebt. Begin je dag dus met een ontbijt waarbij je bloedsuikerspiegel niet meteen door van slag raak. Combineer koolhydraten altijd met eiwitten en/of vetten. 

Je kunt hierbij denken aan een roereitje met spinazie op een volkoren spelt boterham, avocado en wat kiemen. Maak een bananenpannenkoek waar je een halve banaan, 2 eitjes, ceylon kaneel (super voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel) en een dot kokosyoghurt na de tijd op doet. Een havermoutje is ook een optie maar doe hier nog wel iets van eiwitpoeder door of combineren met noten(spread) of zaden. Een bakje kokosyoghurt is ook perfect.

Tip 2
Eet 3 a 4 keer op een dag. Dit houdt wel in dat het belangrijk is om je porties groot genoeg te maken. Iedere keer dat je iets eet moet je alvleesklier opnieuw insuline produceren. Wanneer je 3 a 4 eetmomenten op een dag hanteert beland je niet constant van een piek in een dip en geef je je lichaam ook de ruimte om andere processen (denk aan spijsverteringsenzymen en geslachtshormonen produceren) in goede banen te leiden. 

Tip 3
Fruit wat vaker een uitje. Maak een havermoutje. Strooi wat kaneel over je appeltje (en eet er een handje nootjes naast). Voeg kurkuma toe aan je curry. Doe wat spirulina door je smoothie. Zet wat vaker groene thee. Deze voedingsmiddelen kunnen je helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Mocht je je lichaam nog een extra handje willen helpen, kan je tijdelijk Glycodin van Vitakruid inzetten. Hierin zitten een aantal vitamines en mineralen die een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel.

PS: Met de code FOODFRIEK10 krijg je 10% korting op je bestelling

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy