Laatst stuurde een van mijn volgers mij een berichtje met de vraag wat de oorzaak kan zijn van een opgeblazen buik. Deze vraag beantwoord ik maar al te graag want al kunnen de antwoorden oneindig zijn. Ik weet er alles van. Hoe ongemakkelijk het kan zijn als je buik ineens vanuit het niets weer opzwelt en je je afvraagt waar het door wordt veroorzaakt. In deze post bespreek ik een aantal mogelijke oorzaken met je.
1. Je kauwt niet goed
Het kauwen van je eten zorgt ervoor dat je verteringsenzymen aanmaakt en dat je maag een seintje krijgt dat het maagzuur moet gaan aanmaken. Wanneer je niet goed kauwt, gaat het hier al mis. Je eten wordt niet goed voorverteerd wat uiteindelijk een opgeblazen buik op kan leveren.
2. Je hebt een intolerantie
Geloof mij, dit komt vaker voor dan dat je denkt. Maar achterhalen waar je dan intolerant voor bent dat kan knap lastig zijn. Want een reactie op voeding kan zo’n 72 uur duren. Dus zoek maar eens uit of het dan van ei, het bakje yoghurt of je broodje komt. Gelukkig bestaan er intolerantietesten die je hierbij kunnen helpen.
3. Je hebt niet de juiste bacteriën in je buik.
De verhouding ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën moet in balans zijn. Misschien heb je er wel net een bacterie tussen zitten die er niet hoort of zijn de schimmels met te veel. Dat kan er ook voor zorgen dat je een opgeblazen buik krijgt.
4. Je eet te veel rauwe groenten
Rauwe groenten zoals wortels maar ook paprika hebben een harde vezels. Als je dit niet goed kunt afbreken kan dit net als het eten van een appel lijden tot een opgeblazen buik.
5. Je eet te koud
Nu de winter van start is gegaan is is het vooral belangrijk dat je meer warme dingen eet zoals papjes, pannenkoeken, soepen, stamppotjes, curry’s en stoofpotjes. Dit is voor je lichaam makkelijker om te verteren waardoor je spijsvertering ook minder snel opspeelt.
Kom je er zelf niet uit en wil je met de oorzaak van je klachten aan de slag? Stuur me een berichtje. Ik denk graag met je mee.