Wist je dat gluten letterlijk lijm betekent? Het zorgt ervoor dat deeg elastisch wordt en qua vorm niet inkakt. Klinkt goed toch? Wanneer je hier goed tegen kunt is er niks aan het handje maar in de praktijk zie ik steeds meer clienten die dit niet goed kunnen verdragen.


Voordat we verder gaan is het  belangrijk om onderscheid tussen coeliakie (=glutenintolerantie) en minder goed in staat zijn om gluten te verdragen te maken. Coeliakie is een auto-imuunziekte waarbij het eten van gluten de dunne darm aantast. Wanneer je coeliakie hebt is het van groot belang om gluten strikt te vermijden en kan een ini mini kruimeltje brood je ziek maken.


Niet goed tegen gluten kunnen kan ook heftige klachten veroorzaken waarbij je kunt denken aan maag-/darmklachten, duizeligheid en hoofdpijn. Het verschil tussen coeliakie en het minder goed kunnen verdragen van gluten is dat er bij coeliakie meteen een reactie (en dus klachten) ontstaat. Wanneer je gluten minder goed kunt verdragen kan het langer duren. Dat maakt het vaak ook lastiger om uit te zoeken waar je klachten vandaan komen en waar je misschien wel en niet goed tegen kunt.


Maar, wat maakt dat je steeds vaker hoort dat mensen gluten niet goed kunnen verdragen? We eten simpelweg steeds meer glutenbevattende granen waarbij de hoeveelheid gluten die het bevat ook nog eens is opgekrikt. Het slijmvlies van de darmwand kan hierdoor geïrriteerd raken waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan.


Het is dus de vraag of we echt niet goed tegen stofjes zoals gluten kunnen of dat overmaat klachten veroorzaakt. Gluten zitten namelijk (bijna) overal in. Zo zit het in brood, crackers, pasta, gebakjes maar ook in borrelnootjes en in kant en klaar sauzen.

 

Granen als tarwe, spelt, rogge en gerst bevatten gluten. Waarvan spelt en rogge de minste gluten bevatten en voor degenen die minder goed tegen gluten kunnen al een goed alternatief kunnen zijn.


Gelukkig bestaan er ook glutenvrije granen zoals sorghum, amaranth, teff, gierst, quinoa, boekweit, mais en haver.


Maar wanneer je ineens op een glutenvrij eetpatroon over moet stappen dan kan het knap lastig zijn om voedzame vervangers te vinden. Het glutenvrije schap staat vaak vol met bewerkte producten waar vaak veel suikers,  de verkeerde vetten en minder voedingsstoffen inzitten dus die kan je beter laten staan. Om het wat makkelijker voor je te maken heb ik een aantal VOEDZAME glutenvrije vervangers van de Albert Heijn voor je op een rijtje gezet.


Let’s start met voedzame vervangers voor pasta & lasagne. De producten zijn met name gemaakt van groente of peulvruchten. Als je naar het glutenvrije schap kijkt vind je vaak producten van mais. Helaas zitten daar minder voedingsstoffen in en laat dat je bloedsuikerspiegel harder pieken en het vult minder omdat het minder vezels bevat. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy