HISTAMINE, DE BOOSDOENER VAN AL MIJN KLACHTEN

by admin
0 comment

Histamine, de boosdoener van al mijn klachten

Toen ik mijn ‘health journey’ begon ging is steeds meer gezonde producten te eten. Ik maakte iedere ochtend een groene smoothie met spinazie, at wat vaker een eitje en belegde mijn zuur desem boterham met avocado en tomaat. Aangezien kurkuma en kaneel nogal wat voordelen hebben strooide ik dat rijkelijk over mijn eten. Zo’n drie keer per week kocht ik kombucha bij de Eko Plaza, super voor je darmen. 

Maar voeding is geen one size fits all. Het is persoonlijk. Hoe gezonder ik at, hoe meer puistjes, jeuk, duizelingen, pijnlijke menstruaties en hoofdpijn ik kreeg. Ik begreep er niks van. Ik at gezond maar het leek wel alsof ik op alles wat ik at een fysieke reactie had. 

Het scheelt dat ik het menselijk lichaam nogal interessant vind en ik graag wil weten waar bepaalde klachten vandaan komen en dus ging ik op onderzoek uit. Ik stuitte op de term histamine intolerantie. Ik kon de bijbehorende klachten op een paar na allemaal afvinken.

 • Jeuk 
 • Acne
 • Duizelingen 
 • Een loopneus
 • Verstopte holtes
 • Pijnlijke menstruaties 
 • Hoofdpijn 
 • Brijachtige ontlasting 
 • Hartkloppingen
 • Misselijkheid
 • Netelroos
 • Lage bloeddruk 

Maar denk ook aan:
– Slapeloosheid
– Eczeem
– Depressieve gevoelens
– Onrustig gevoel
– Benauwdheid
– Vaak niezen 

Histamine is een lichaamseigen stof en valt onder de zogenaamde biogene amino’s. Dit zijn stofjes die de zenuwuiteinden van het autonome zenuwstelsel stimuleren en speelt een belangrijke rol in verschillende lichamelijk processen. Dit maakt de term histamine intolerantie ook niet helemaal juist maar zo wordt in de volksmond een overschot aan histamine wel genoemd.

Naast dat het lichaam histamine zelf aanmaakt kan het ook in voeding zitten. Hoe ouder een product, hoe meer histamine het bevat. De voedingsmiddelen hoog in histamine waren precies de producten waar ik een reactie op had. 

In principe zou je lichaam prima in staat moeten zijn om dit te af te breken maar in sommige gevallen lukt dit dus niet. Een histamine intolerantie kent meerdere oorzaken en dus is het van belang om op onderzoek uit te gaan en de oorzaak te achterhalen. Wanneer je enkel en alleen deze voedingsmiddelen gaat elimineren, mis je op den duur nogal wat voedingsstoffen, kunnen er tekorten ontstaan en neem je de oorzaak niet weg. Dus dat deed ik. Ik ging met een uitgebreid pakket aan onderzoeken aan de slag en met succes!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy