VERHIP, IK HEB EEN KOORTSLIP

by admin
0 comment

Verhip, ik heb een koortslip 

Wanneer je eerder een koortslip hebt gehad weet je hoe vervelend het kan zijn. Zo’n kloppend blaas(je) op het midden van je lip. Sexy is het niet. 

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes virus. Als je een keer besmet bent geraakt met het virus kom je er nooit meer vanaf. Tuurlijk, van de koortslip wel. Maar het virus verstopt zich in de zenuwen van je ruggenmerg. Op het moment dat je te veel van hot naar her bent geraced, in het weekend hebt genoten van een avondje uit met weinig slaap, te veel alcohol hebt gehad, je menstruatie eraan komt, je met je koppie in de zon hebt gelegen, werkt je immuunsysteem minder goed en kan het virus vrijspel krijgen. 

Gelukkig zijn er een aantal tips en tricks die helpend kunnen zijn.

1. Lysine to the rescue. 

Lysine is een aminozuur wat je met name uit dierlijke producten haalt. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, kan het dus een uitdaging zijn om hier voldoende van binnen te krijgen. Maar die lysine, die heb je wel nodig om het herpes virus onder de duim te houden. Je kunt lysine in een onderhoudsdosering van 1000 mg per dag bijslikken. Op het moment dat je een koortslip op voelt komen is het belangrijk om grover geschut in te zetten en je dosis tijdelijk te verhogen naar 2000-3000 mg per dag. Ondanks dat ik (even afkloppen) al een hele lange tijd geen koortslip heb gehad, heb ik standaard een potje L-Lysine in mijn kast staan. 

Naast dat het belangrijk is om lysine aan te vullen zodat dit aminozuur de strijd met het virus aan kan gaan, is het ook belangrijk om de tegenhanger arginine te verlagen. Wanneer je een koortslip op voelt komen, skip dan tijdelijk je bakje havermout met pindakaas, eet geen chocolade en ruil je spinazie, bananen en koffie in voor een alternatief.

2. Smeer met zinkzalf 

Naast de pot L-Lysine ligt standaard een tubetje zinkzalf. Dat werkt als een tiet. Zinksulfaat remt namelijk het herpes virus en droogt het blaasje uit. Dus, voel je het opkomen. Smeer de plek waar je het voelt tintelen hiermee in. 

3. Versterk je immuunsysteem 

Uiteindelijk steekt het virus de kop op het moment dat het immuunsysteem verzwakt. Je kunt je immuunsysteem ondersteunen door de gebufferde vitamine C met zink van Vitakruid te gebruiken (versterkt ook de werking van L-Lysine) of kies voor een kuurtje Ribus Nigrum. Dit heeft ook een antivirale werking en kan je ook op je koortslip zelf smeren. 

Met de kortingscode FOODFRIEK10 krijg je 10% korting op je bestelling bij Vitakruid.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy